zondag 3 maart 2013

Alweer twee dodenwakes

Fietsveiligheid in "fietsstad Gent" blijft precair. Er zijn nog veel plaatsen waar je als fietser beter niet komt en zelfs op de plaatsen waar je je veilig waant - zone 30, fietserslogo's op het wegdek, veel volk - zijn er onverlaten die fietsers van de weg maaien.

Zo komt het dat Perpetuum Mobile, Fietsersbond Gent, de komende week maar liefst twee dodenwakes dient te organiseren. Ik neem maar de aankondiging over.

In de stadsbibliotheek aan het Wilsonplein ligt een rouwregister voor Iris Aper.



Op woensdag 5 september 2012 kwam een 79-jarige fietser om bij een ongeval op het kruispunt van de Zeeschipstraat en de Wondelgemkaai. Het slachtoffer werd gegrepen door een vrachtwagen.
Zoals steeds blijven er familie en vrienden achter die treuren om het verlies. Daarom roept de Gentse Fietsersbond Perpetuum Mobile, zes maanden na het ongeval, op tot het houden van een
DODENWAKE
op de plaats van het ongeval
op DINSDAG 5 maart om 17u30.
Bijeenkomst ter plaatse. Ook kan je met de fiets meerijden naar de actie. Vertrek aan het Rabot om 16u45.
Met bloemen betuigen we onze steun aan de nabestaanden van het slachtoffer en aan degenen die bij het ongeval betrokken waren.
De omgeving waar het ongeval gebeurde is berucht om zijn gevaar voor het fietsverkeer. Er zijn reeds ettelijke zware ongevallen gebeurd en vijf jaar geleden kwam een fietser om op het kruispunt met de Pantserschipstraat, 100 meter verder.
De mix tussen zwaar goederenvervoer en lokaal fietsverkeer is zeer gevaarlijk en de huidige infrastructuur scheidt deze veel te weinig. Zo is op het kruispunt zelf een gedeelte van de oversteek voor fietsers komende uit de Zeeschipstraat buiten de lichtenregeling gehouden en op een gedeelte van de Zeeschipstraat, even verderop, is zelfs geen fietspad.
Daarom vraagt de Fietsersbond om meer aandacht voor een degelijke afscheiding.








Op donderdag 7 februari werd de 21-jarige Iris Aper levensgevaarlijk gewond bij een ongeval aan de Zuid. Zij werd geraakt door een automobilist onder invloed die tegen zeer hoge snelheid reed. Ze overleed de volgende dag.
Zoals steeds blijven er familie en vrienden achter die treuren om het verlies. Daarom roept de Gentse Fietsersbond Perpetuum Mobile, een maand na het ongeval, op tot het houden van een
DODENWAKE
op de plaats van het ongeval
op DONDERDAG 7 maart om 17u00.
Bijeenkomst ter plaatse.
Met bloemen betuigen we onze steun aan de nabestaanden van het slachtoffer.
Het ongeval is veroorzaakt door het uiterst roekeloze gedrag van de betrokken chauffeur. Dergelijke ongevallen zijn geen zeldzaamheid en bedreigen iedereen. De Fietsersbond vraagt dan ook meer inspanningen voor beteugeling van dergelijk gedrag door controle en realistische straffen, ook voor wie geen ongeval met zware gevolgen veroorzaakt. Daarnaast roept de Fietsersbond alle overheden op om het invoeren van ISA, intelligente snelheidsadaptatie te promoten.
De plaats waar het ongeval gebeurde is geëvolueerd van een knooppunt van fiets- bus- en tramverkeer tot een gevaarlijke mengsel van dit verkeer met (illegaal) kortparkeren en geïmproviseerde kiss & ride. Ook hier dringen maatregelen zich op, zoals het ondergronds brengen van het autoverkeer.
Info: Perpetuum Mobile, de Fietsersbond in Gent,
info@fietsersbondgent.be 0479/77.59.20 http://fietsbult.wordpress.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten